Het Atheïstisch Verbond is een belangenvereniging met als doel om in Nederland een atheïstisch stemgeluid te laten horen. Als vereniging ondersteunen we geloofsverlaters, bieden we hulp aan asielzoekers, fungeren we als vraagbaak voor geïnteresseerden, leveren we gastsprekers en informatie aan scholen en bieden we een platform voor meningen, discussie en debat. Ook verzorgt het Atheïstisch Verbond ieder jaar de Atheïsmedag. Voor sommige van onze activiteiten werken we samen met diverse andere organisaties, waaronder het Humanistisch Verbond en de Vrije Gedachte. Naast deze kerntaken zetten we ons ook in voor een scala van andere onderwerpen.


Er zijn in Nederland heel veel atheïsten, ongeveer de helft van de bevolking gelooft niet in een “hogere macht”. Het is daarom niet meer dan logisch dat er een vereniging voor bestaat. Niet iedereen zal lid willen worden, niet iedereen is het eens met onze doelstellingen. Atheïsten zijn immers een diverse groep mensen en komen uit alle lagen van de samenleving. Velen van hen voelen zich niet eens atheïst, maar er zijn genoeg Nederlanders die wél een atheïstisch stemgeluid willen horen, mede-ongelovigen willen ondersteunen of ontmoeten, de discussie met religieuzen aan willen gaan en een stempel willen drukken op de maatschappij.

Er in Nederland nog genoeg te doen op het gebied van acceptatie van ongelovigen, er zijn helaas nog steeds gevallen dat atheïsten met de nek worden aangekeken en het woord “atheïsme” heeft nog altijd een negatieve ondertoon, terwijl dit nergens voor nodig is. Een atheïstische mening wordt in bepaalde kringen dan ook simpelweg niet gewaardeerd en geloofsverlaters worden in diezelfde kringen vaak geschuwd of buitengesloten. De beste remedie hiervoor is informeren en discussie en het Atheïstisch Verbond fungeert dan ook als vraagbaak voor alles wat met atheïsme te maken heeft.

In het nieuws


De Tweede kamer zit vol vragen over het Haga Lyceu

Drie ministers moesten donderdag tekst en uitleg geven over de gang van zaken rond het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam. Hoe kan het dat er sprake is van een bedreiging van de nationale veiligheid, maar dat er geen wettelijke basis is de schoolbestuurders te vervolgen of de school te... Lees verder.

Bron: De Volkskrant.  Datum: 2019-04-07

Haagse Imam opnieuw zwijgen opgelegd

De omstreden prediker Fawaz Jneid krijgt opnieuw geen voet aan de grond in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft besloten het eerder opgelegde gebiedsverbod voor de salafistische sjeik wederom met een halfjaar te verlengen. Jneid blijft volgens de minister een bedreiging voor de nationale veiligheid. Ook verkondigt de streng islamitische prediker ’een intolerante boodschap, waarmee... Lees verder.

Bron: Telegraaf.  Datum: 2019-02-15

’Universiteit Utrecht de weg echt kwijt’

Een commissie van de Universiteit Utrecht geeft derhalve in een nieuw rapport een aantal suggesties aan om de verschillen met andere culturen te verkleinen, zodat die zich in ons land meer thuis gaan voelen. De inzet: een speciaal ramadan-rooster, een gebedsruimte creëren met een gescheiden ingang voor mannen en vrouwen en het aanbieden van halal voedsel, om er maar een paar te... Lees verder.

Bron: Telegraaf.  Datum: 2019-02-09

Joram van Klaveren bekeert zich

Zou voormalig PVV’er Joram van Klaveren de afgelopen week ook zo prominent in het nieuws zijn geweest als hij naar de VVD of een andere middenpartij was overgestapt? Vermoedelijk niet. Want als je de VVD voor de PVV verruilt, zoals Van Klaveren in 2009 heeft gedaan, is het omgekeerde ook mogelijk. Maar Van Klaveren sloeg dus een andere weg in. Hij bekeerde zich tot de islam, die hij als Kamerlid altijd met kracht had bestreden. Zijn gang leek... Lees verder.

Bron: Volkskrant.  Datum: 2019-02-09